2013. október 1., kedd

Turistaút változások a Börzsönyben

Jó néhány helyen módosulnak a börzsönyi turistautak nyomvonalai, elsősorban annak érdekében, hogy a terhelt, gyakran keréknyomossá váló és nehezen helyreállítható erdészeti szállítóutakról turistabarátabb nyomvonalakra kerüljenek át.A változtatások felfestése az Ipoly Erdő Zrt. kezdeményezésére, együttműködésben a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság illetékeseivel, a Magyar Természetjáró Szövetséggel és a Börzsöny területén jelzésfestést végző turistaszervezetekkel megkezdődött, és várhatóan ez év végéig befejeződik. Az együttműködés az Ipoly Erdő Zrt.-vel példaértékű, mintául szolgálhat más tájegységek számára.
A változások többnyire a meglévő nyomvonalakkal párhuzamos, minden időjárási körülmény között kényelmesen járható erdei ösvényekre való terelést jelentik. Néhány esetben azonban jelentősebb módosítások váltak szükségessé a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, illetve az Ipoly Erdő Zrt. kezdeményezésére.

A munkák folyamatosan zajlanak, a változásokról lehetőség szerint tájékoztatást fogunk adni. Kérjük, hogy ennek figyelembevételével, körültekintően tervezzétek börzsönyi túráitokat!
Biztosítjuk a gyalogosokat arról, hogy a jelzéseket követve nem fognak eltévedni és célba érnek.
Az őszi kirándulásokon, túrákon az új nyomvonalakon jó felfedezéseket kívánunk!

A főbb módosítások részleteiről az Ipoly Erdő Zrt.-vel és a kivitelezőkkel együttműködve igyekszünk időközönként tájékoztatást adni az alábbiakban. A változások legrészletesebb térképi ábrázolásai az Ipoly Erdő Zrt. honlapján lesznek elérhetőek.
  • Az Országos Kéktúra nyomvonala Katalinpuszta környékén várhatóan változik - egyeztetés alatt.
  • A Nagyoroszi - Hont közötti zöld sáv és különösen ennek Pénzásás - Deszkáspuszta szakasza - egyeztetés alatt.
  • A Kemencétől induló sárga sáv nyomvonala az alábbiak szerint módosul: a Csarna-völgyben fonódik a többi útjelzéssel, és az eredetivel nagyjából megegyező hosszúságú útvonalként a Varjas-pihenő előtt csatlakozik vissza az eredeti nyomvonalba.
  • A Nagy-Hideg-hegy - Perőcsény közti piros kereszt nyomvonala úgy módosul, hogy a Nagy-Hideg-hegy helyett a Rakodótól indul és csatlakozik vissza az eredeti nyomvonalba, valamint Salgóvár térségében fonódik a piros sávval.
  • A Pintér-bérc - Csóványos közötti kék háromszög Pintér-bérc - Magas-hídi-rét közti szakasza ideiglenesen nem járható - egyeztetés alatt.
  • Kisirtáspuszta közelében a Kollár-völgyi útvonalak (sárga kereszt, sárga négyzet, Mária Út) várhatóan módosulnak - egyeztetés alatt.
  • Márianosztra - Nagy-Galla - Koppány-nyereg térségében módosul a kék, piros és zöld jelzésű turistautak nyomvonalvezetése. Ezen útvonalak azonban továbbra is az eredeti célpontok között folyamatos összeköttetést biztosítanak (kék: Koppány-nyereg - Nagy-Galla alatt, piros: Koppány-nyereg - Márianosztra között, zöld: Nagy-Galla alatt - Márianosztra között). Érdemes itt a túrákat kb. félórás ráhagyással tervezni.
  • A Kóspallag közelében lévő Tóviki Vadászház környékén új útvonalak kialakítása várható - egyeztetés alatt.
A további nyomvonalakon történő apróbb módosítások az eredeti útvonalakkal párhuzamos erdei útra terelést jelentik, amelyek nem járnak jelentős többletidővel és tájékozódási problémával a túrázók, kirándulók számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése